Proces

Met zorg voor elke stap: teelt, oogst, verpakking, opslag en transport

Bij het telen, oogsten, verpakken en transporteren van groenten komt veel kijken. Niet alleen een efficiënte kijk op dit proces, maar ook de juiste technieken zijn belangrijk om kwaliteit te kunnen garanderen en te zorgen voor een zo lang mogelijke houdbaarheid. Ons productie- en verwerkingsproces is zo ingericht dat we altijd kunnen voldoen aan uw vraag. Van mei tot en met januari telen en leveren we de meeste groenten uit Nederland, van februari tot en met april vanaf onze grond in Portugal.

Leveringen op maat

Verpakken en transporteren doen we op maat. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee.

Onderstaande activiteiten gaan vooraf aan onze mooie eindproducten

LOGO SPITSKOOL (3)

Kweken en planten

Kweken en planten op de juiste grond

Onze groenten groeien het beste in een mild zeeklimaat. Zoals de Hollandse zilte zeelucht en kalkrijke bodem. Het Nederlandse klimaat is helaas niet het hele jaar door geschikt om in te verbouwen. Kool kan niet tegen vrieskou. Bovendien maken barre weersomstandigheden in de lente en herfst het een hele uitdaging om een goed product te leveren van Nederlandse bodem. Daarom verplaatsen we in de winter onze spitskoolteelt naar Portugal. Ons land in Portugal heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als die in de kop van Noord-Holland. In Portugal verbouwen we dan ook gewoon op de Hollandse manier. Dankzij ons Portugese bedrijf VGT Lda. garanderen we het hele jaar door beschikbaarheid en continue kwaliteit van spitskool.

Duurzame grondbewerking

Grondkwaliteit behouden we door duurzaam met onze landerijen om te gaan. Dit betekent dat we bij TB&S kiezen voor vruchtwisseling (ruilen van akkerbouwgronden) en het planten van tussengewassen. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid van het land verbeterd, de teelt minder intensief en kunnen we werken met minder middelen.

Oogsten

Oogsten op het juiste moment

De natuur beslist wanneer we kunnen oogsten. We houden de gewassen continue in de gaten en afhankelijk van het verloop van de seizoenen kunnen we vroeg of laat het land op. Het klimaat en de weersomstandigheden heeft niemand in de hand en daarom moeten we bij TB&S flexibel zijn. De oogst op ons land in Portugal gebeurt op exact dezelfde manier als in Nederland.

Duurzame oogst

Duurzaam oogsten, hoe doe je dat? Door goed te letten op het groeiproces en een oogje te houden op het weer en andere omstandigheden. We dekken het land vaak af tegen wild, maar ook om de oogst te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Natuurlijk gebruiken we zo min mogelijk gewasverzorgingsmiddelen en meststoffen tijdens het groeiproces.

Verpakken

Verpakken doen we natuurlijk op maat

Wij denken met u mee en zijn in staat om uit te leveren zoals u dat wenst. Samen bepalen we hoeveel producten er in een colli gaan, hoe deze colli er uit ziet, welk verpakkingsmateriaal we gebruiken, of we gebruik maken van een ‘film’ om het product (voor nog langere houdbaarheid) en voor welke omdoos u kiest. Voordat we uw product verpakken controleren we deze altijd op kwaliteit.

Duurzame verpakkingen

Niet elke verpakking is duurzaam, zoals plastic. Wij vinden het belangrijk om vanuit onze positie te zorgen voor de wereld en helpen u graag bij het vinden van een zo duurzaam mogelijke verpakking.

Elke spitskool hetzelfde, daar streven we naar

De groei van een natuurproduct is uitdagend. We zijn er inmiddels zo goed in, dat we bijna kunnen zeggen dat elk product in dezelfde vorm van het land komt en voor u in het schap ligt. We streven naar een constante smaak, vorm en verpakking.

Transport

Snel op transport naar de winkel en uw keuken

Natuurlijke producten zijn onderhevig aan houdbaarheid en moeten snel op weg naar de winkel en uw bord. TB&S werkt samen met transportpartners die voldoen aan alle strenge kwaliteitseisen die wij stellen. We beschikken over uitstekende laad- en los faciliteiten. Met onze dockshelters kunnen chauffeurs zelf hun producten laden en lossen.

Duurzaam transport

Duurzaam transport, wat is dat? Vroeger groenten rondbrengen met de bakfiets, dat was duurzaam. We kunnen er vandaag de dag niet meer omheen dat onze producten vervoerd worden over de weg. Om de uitstoot door ons transport tot een minimum te beperken, werken we samen met partners die een wagenpark bezitten dat is ingericht op milieubewust transport. We werken uitsluitend samen met ervaren en gecertificeerde transportbedrijven die met geconditioneerde combinaties onze groenten vervoeren door heel Europa.

Opslag

Opslag om het Hollandse seizoen te verlengen

Om de Nederlandse winter te overbruggen verbouwen we een deel van het jaar op onze gronden in Portugal (van september tot en met april). Verbouwen gaat goed onder de Mediterrane zon. Om zo lang mogelijk te kunnen leveren vanuit Nederland slaan we het laatste deel van de Hollandse oogst vlak voor de winter op. De spitskool gaat in een speciale koelcel met opslagcapaciteit van wel 5 miljoen kilogram groente. Door onttrekking van zuurstof aan de lucht gaan de spitskolen in een zogenaamde ‘winterslaap’. Dankzij deze methodiek garanderen wij onze kwaliteit ook in de wintermaanden.

Duurzame opslag

Dit wordt ook wel ULO-bewaring genoemd, wat staat voor Ultra Low Oxygen-bewaring. In winterslaap blijft spitskool extra lang vers en lekker. Hierdoor hebben wij minder afval tijdens het schonen van de spitskolen en reduceren wij onze verspillingen.